dimarts, 12 de gener del 2010

El català al Senat espanyol? Ni parlar-ne...



Hem de tenir en compte 
que no només és la dreta 
qui no ens dóna suport 
al fet que la nostra llengua 
s'empri al Senat espanyol. 
Aquí teniu un article publicat a cronica.cat 
que parla sobre aquest fet, molt interessant.



Ni PSOE ni PP donen suport, ara per ara, a l'ús del català, gallec i basc al Senat espanyol
Tots els grups del Senat a excepció del PSOE i del PP han presentat aquest dimarts al Registre de la cambra baixa una proposta de modificació del reglament perquè s'hi pugui utilitzar amb normalitat el català, el basc i el gallec.
Ni PSOE ni PP donen suport, ara per ara, a l'ús del català, gallec i basc al Senat espanyol
12.01.2010 - 17:01 - Països Catalans
La proposta, signada per 34 representants, reclama que les tres llengües es puguin fer servir en les intervencions al Ple a partir del setembre d'aquest mateix any, i en comissió a partir del setembre del 2011. Les formacions que l'impulsen confien que aconseguirà prou suports com per prosperar i apunten que és un document obert a negociació on també han participat senadors del PSOE i del PP.
La proposta de reforma arriba al Registre del Senat després de mesos de converses, reunions i col·laboració entre les forces minoritàries, però en els treballs també hi han participat senadors del PSOE i del PP que es postulen, almenys en privat, a favor d'una modificació que faci del Senat l'autèntica cambra de representació territorial.

La iniciativa s'ha presentat en roda de premsa a la pròpia cambra baixa de la mà dels senadors Miquel Bofill (ERC),Jordi Vilajoana (CiU)Lluís María de Puig (PSC)José Manuel Pérez Bouza (BNG) i Lore Leanizbarrutia (PNB). Ara per ara el reglament permet que els senadors parlin en català, el gallec i euskera a l'inici de les seves intervencions sempre que tradueixin immediatament al castellà tot allò que acaben de dir.

La proposta de reforma, que els minoritaris volen portar a la Mesa del Senat el pròxim 2 de febrer, recorda que la pràctica del plurilingüisme 'no solament no constitueix un obstacle per al normal funcionament de la vida parlamentària del Senat, sinó que l’enriqueix i afavoreix un clima de llibertat, de normalitat i, en definitiva, de convivència democràtica'.

Els grups minoritaris afirmen que es tracta d'un document obert i subjecte a negociació amb les dues formacions hegemòniques. El senador d'ERC Miquel Bofill ha expressat la seva confiança que la proposta aconseguirà una majoria a la cambra alta i ha apuntat que els grups demanaran votació secreta, mentre que Lluís María de Puig (PSC)ha assenyalat que demanarà al PSOE que voti al Senat en la mateixa línia de l'impuls del català al Parlament europeu per part de l'executiu espanyol.

La reforma estableix que a partir del setembre del 2010 es permetrà l'ús de qualsevol llengua cooficial a l'Estat tan al Ple com a la Diputació Permanent i a als escrits que es presenten. Per fer-ho possible, preveu que es posi en funcionament un servei de traducció simultània –semblant al que ja funciona quan se celebra la Comissió de les Comunitats Autònomes- que permeti que els senadors i membres del govern espanyol puguin seguir des del seu escó les intervencions traduïdes al castellà. Una segona fase preveu que el català, el gallec i l'euskera es pugui fer servir a les sessions de les comissions a partir del setembre del 2011.
Més informació:

2 comentaris:

Joan Lladonet ha dit...

Els espanyols que no estimen el català no ens volen. A més, són uns intolerants. IN - DE PEN- DÈN- CI - A !!!!!!!!!!!

Antònia ha dit...

Ueeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!