divendres, 19 de febrer del 2010

Article d'en Joan Lladonet!

Escrit interessant sobre les ajudes que podem obtenir davant els problemes que puguin sorgir en la nostra tasca com a docents. Tots els problemes es poden resoldre sempre, encara que hi hagi vegades que, algunes situacions, es facin insostenibles.



Senzillament, assessorament sindical

Joan Lladonet | 17/02/2010 | Vistes: 84
Una quarantena d'anys d'experiència docent i haver passat per quasi tots els nivells educatius de l'educació obligatòria m'han ensenyat que, quan es tenen problemes amb un o uns quants alumnes, el primer que s'ha de fer és analitzar-ne les causes, reflexionar sobre el currículum que et toca impartir i els interessos de l'alumnat i fer els canvis adients. Si les conductes malèvoles continuen, s'ha d'aplicar taxativament el Reglament de Règim Intern del Centre, segons la característica de la falta. Si és necessari, s'ha de recórrer al tutor o tutora, al pare o a la mare, si cal, i a la prefectura d'estudis o a la direcció. Amb els recursos de totes aquestes persones, s'ha de poder resoldre el problema. Si és necessari s'han de cercar solucions a l'equip docent, al claustre o al consell escolar, i si no és suficient, a la inspecció.

Els principals problemes solen passar a Secundària, i tots aquests centres docents compten amb un servei d'orientació psicopedagògica que ens pot donar una mà. Amb tota aquesta ajuda i una bona preparació professional se superen la majoria de problemes existents. Si sorgeixen dificultats amb altres professionals o amb la direcció, es pot acudir al sindicat, on es trobaran persones que t'assessoraran per saber com o cap a on s'han de dirigir les passes per resoldre la qüestió plantejada o t'oferiran assessorament jurídic, si cal. Per qüestions patològiques es pot recórrer a la medicina habitual, ja que totes les persones que treballen en l'ensenyament tenen tot tipus de metges als quals es pot acudir. Per tant, em sembla que es deu aproximar alguna època electoral si un sindicat anuncia que ofereix un servei de "defensor del professor", perquè són nombrosos els defensors del professorat que tenen els sindicats STEI-i, CCOO, UGT, USO, etc.

4 comentaris:

Antònia ha dit...

Particularment, no m'he trobat mai en cap d'aquests problemes tan greus, però sempre va bé saber on recòrrer!

Carolina Ibac ha dit...

Antònia, haig de fer un treball d'un curs d'interins que estic fent sobre un conflicte entre professor i alumne. Seria genial que li poguéssiu donar un cop d'ull el teu pare i tu quan el tingui fet i em doneu la vostra opinió. Si sabeu d'informació que em pugui ajudar, serà benvinguda!

Carolina Ibac ha dit...

Antònia, haig de fer un treball d'un curs d'interins que estic fent sobre un conflicte entre professor i alumne. Seria genial que li poguéssiu donar un cop d'ull el teu pare i tu quan el tingui fet i em doneu la vostra opinió. Si sabeu d'informació que em pugui ajudar, serà benvinguda!

Antònia ha dit...

Molt bé Carolina, és clar que el podem revisar...No sé per quin camí has de dur aquest treball, però el que sí et puc dir és que per ajudar en la resolució de conflictes entre professor-alumne existeix la "mediació de conflictes". Aquesta, pot ser entre iguals o entre professor-alumne. Ho dic perquè ho pots afegir al teu treball. Als instituts hi sol haver la comissió de convivència que s'encarrega dels conflictes en general, encara que és més fàcil tractar els conflictes entre iguals, ja que, molte vegades, el professorat no vol negociar amb l'alumnat perquè se sent per damunt d'ell. En podem parlar, m'interessen molt aquests temes...Salut!!