divendres, 7 de maig del 2010

Amb els estudis universitaris, no s'hi juga

Aquí vos deix un escrit molt interessant d'en Joan Lladonet sobre com pot arribar a influir la crisi i el mal model econòmic a l'Estat espanyol actual en el sistema educatiu i com pot fer desaparèixer les igualtats d'oportunitats als estudis superiors. Tot això pot tenir conseqüències molt greus per a la nostra societat, necessitada de gent formada i amb un mínim de cultura per poder circular pel món d'una manera lògica i coherent.


Amb els estudis universitaris, no s’hi juga

Els vents neoliberals que bufen devers la universitat no proporcionen bones vibracions. Si a l'exigència d'eficiència, competitivitat i excel·lència hi afegim la tendència a la contenció de la inversió pública, això implicarà un augment de la despesa per part dels estudiants que tenguin possibilitats intel·lectuals i de preparació per accedir als estudis universitaris. Si, a més, patim la major crisi coneguda de tots els temps, que es veu incrementada per un mal model econòmic a l'Estat espanyol, podem augurar la desaparició de la igualtat d'oportunitats a l'educació superior (ES), més si tenim en compte que la concessió actual de beques no compensa les deficiències de la inversió de l'Estat.

Quan sembla que la crisi s'allargarà i que l'atur es torbarà a disminuir sensiblement, encara que hi hagi alguns brots verds conjunturals; quan pareix que la joventut serà una de les que pateixi més sensiblement l'atur, i si se'n surt serà perquè accepta sous miserables, és un dels moments oportuns per haver augmentat la inversió a les universitats, per aconseguir que gran part de la joventut que abans abandonava els estudis que ara es dediqui a la seva formació. Un país amb un elevat nombre d'universitaris ben preparats és més apte per fer canvis estructurals i de model de vida i producció.

L'Estat perd una gran oportunitat d'invertir en ES, d'augmentar aquesta formació i de preparar un sistema de viure que superi les properes crisis. Crec que un dels països que no se sent massa afectat per la crisi és Finlàndia, que és l'enveja de molts altres per haver quedat líder en les avaluacions de l'Informe Pisa i que té una majoria d'estudiants a la universitat. Doncs allà els estudis universitaris són gratuïts. Aquí mai no ens cansarem d'equivocar-nos.
                            Joan Lladonet



5 comentaris:

Antònia ha dit...

Molt bo!

Jaume Sastre Gondar ha dit...

Molt bo Joan.

Joan Lladonet ha dit...

Jaume,

Segueix el camí de la teva curiositat intel·lectual, perquè aconseguiràs una bona formació, de la qual n'estaràs orgullós tota la vida, cosa que t'elevarà l'autoestima i la il·lusió de viure en plenitud.

onatge ha dit...

Un bon escrit explict d'una manera clara i entenedora. Limiten els recursos a les universitat que és o hauria de ser on hem de sembrar la riquesa de la bona cultura. En canvi patrocinem la feria de abrill amb 800.000€. O a Barcelona se'n malgaste 3 milions d'euros per una consulta popular... de no res, i no hi ha ningú a la presó. Tot plegat és patètic. Professors amb plaça fixa no donen classes a la Uni perquè tenen molta feina al bufet d'advocats... De fet no crec que a cap govern li interessi d'una manera clara que el poble tingui cultura. Si tens idees, ets perillós i si les exposés en públic, ets un terrorista. Això sí mentre tan un eurodiputat continua cobrant i disposant de 18000€ al mes...

Salut i cultura.
onatge

Jaume Sastre Gondar ha dit...

Gracies Joan.
La veritat que li pots demanar a n'Antònia sempre l'intent ajudar en tot el que puc quant estic a l'institut, i amb el seu bloc també l'ajut en diferentes coses, amb els meus comentaris o en les meves parlades personalment amb ella (a l'institut).

Me sap greu haver-te contestat tant tard.

No m'havia fixat en el comentari enserio moltes gràcies.